Ahed Tamimi: Symbool Palestijns Verzet; de “Joodse Fabel” van Israëlisch minister van Onderwijs, Naftali Bennet; de (On)sportieve Racistische Fans van “Beitar” & Tweedeling in Israël: Democratische Israëlis vs Extremistische Israëlis.

Gisteren (1 januari 2018) werd bekend dat de jonge Palestijnse activiste, Ahed Tamimi, gearresteerd omdat zij twee Israëlisch militairen aangevallen zou hebben. Hierbij liep een van een naar verluidt “zware hoofdwond” op. Verder zou zij met stenen gegooid hebben en de militairen hebben verhinderd in de uitvoering van hun  taak. Dit incident werd op 15 december 2017 op film vastgelegd die daarna veel bekeken werd. De reden dat Tamimi de militairen aangevallen had, was dat haar neef door Israëlische militairen zwaar verwond werd. Die was met een rubberen kogel door het hoofd geschoten en zou dit met moeite hebben overleefd. Tamimi (waarvan de vader een bekende Palestijnse activist is) is al vaker in het nieuws gekomen; twee jaar geleden beet zij tijdens de arrestatie van haar broer een militair, In 2012 werd zij in Turkije onderscheiden en ontmoette zij er president, Tayyip Erdogan. Tamimi is door de Israëlische justitie inmiddels aangeklaagd voor “zware mishandeling” en zal spoedig worden berecht. Een commentator van de Israëlische krant, Ha’aretz, vreest dat als Tamimi vervolgd wordt, zij hierdoor een “Palestijnse Jean d’arc” zal worden. httsp://nos.nl/artikel/220135-palestijnse-activiste-16-in-israel-aangeklaagd-voor-het-slaan-van-militairen.html

 

Ahed Tamimi: Symbool Palestijns Verzet. 

 

In het artikel van de NOS wordt nog vermeld dat er sinds jaren in het dorp, Nabi Saleh, waar het gezin-Tamimi woont, wekelijks een Palestijnse demonstratie wordt gehouden. Door het incident is Ahed Tamimi nu het symbool van het Palestijns verzet geworden. En de beide soldaten zouden zich professioneel hebben gedragen door zich niet te laten provoceren. Verder hebben we het filmfragment van de mishandeling van de militairen bekeken. En warempel!, wat de “zware hoofdwond” wat een van de soldaten opgelopen heeft betreft, staat die nog op beide benen en lijkt ongedeerd te zijn! https://nos.nl/2209318-roodharige-palestijnse-heldin-16-langer-vast-na-veel-gedeelde-video/html

Als je dit videofragment zo bekijkt, zou je inderdaad zeggen dat de twwe Israëlische militairen zich professioneel hebben gedragen door zich hoewel zij door enkele Palestijnen worden geduwd, geschopt waarbij er een een klap in zijn gezicht krijgt), van geweld te onthouden. Maar dit is slechts een momentopname. De waarheid is, dat Palestijnse kinder in Israël voor onbepaalde tijd in hechtenis kunnen worden gehouden. En een van de redenen dat de militairen aangevalen werden, zou naar verluidt zijn dat een van deze soldaten de neef van Tamimi neergeschoten zou hebben.

 

Twaalf Aanklachten Verzonnen ná de Arrestatie? 

 

Naar verluidt zouden de twaalf aanklachten die Ahed Tamimi ten laste zijn gelegd, na de arrestatie van de jonge Palestijnse activiste verzonnen zijn. Nu kunnen we uiteraard niet bepalen of dit waar zou zijn of niet. Maar wat we echter intussen wél al te goed weten, is dat de Israëlische justitie nu niet altíjd veel op heeft gehad met de waarheid! Hier is een video waar de vader van Ahed Tamimi, Bassem Tamimi,  zijn verhaal doet: https://www.youtube.com/watch?v=IHPOUEOGaRk (“Ahed Tamim i’s Father: Israeli Occupation Won’t Break Us”) hier is o.a een foto te zien van de Israëlische minister van Onderwijs, Naftali Bennett, die van Ahed Tamimi dit zei:

“Zij zou haar leven in de gevangenis moeten eindigen.” 

Met andere woorden: hij eiste levenslang voor Tamimi! Bennett is vanaf novenber 2012 de leider van de Israëlische partij, “The Jewish Home”. In deze video wordt hij stevig aan de tand gevoeld door interviewer, Tim Sebastian. Benett schrijft het toenemende geweld van Palestijnse zijde toe aan “extremisme.” Sebastian zegt dat dit er aan beide zijden (dus ook van de kant van Israël) sprake van extremisme is. Benett reageert hierop door te zegggen dat als er van Israëlische zijde sprake is van extremisme, het voltallige leiderschap van Israël dit zal bestrijden. https://www.youtube.com/watch?v=NyH2pB0n84 (“We ‘re surrounded by the craziest people” | Conflict Zone”)  Mensenrechtenorganisaties zouden met betrekking tot Ahed Tamimi meegedeeld hebben dat zij na haar arrestatie weing voedsel kreeg en de tijd door moest brengen in een donkere isoleercel.  Sinds 2012 heeft Israël jaarlijks circa 700 Palestijnse kinderen vervolgd. De arrestatie van deze kinderen vindt vaak zo niet altijd des s ‘nachts plaats en worden hen daarbij onnodig de boeien aangedaan. Tijdens ondervraging worden 60% van deze kinderen zowel fysiek als emotioneel mishandeld. Naar verluidt worden zij gedwongen een misdaad te erkennen die zij niet begaan hebben. Tijdens verhoor mag hier geen advocaat of bewaker bij zijn. https://www.youtube.com/watch?v=MxhNRs-j6b4 (“What happened to Ahed Tamimi after her arrest?”)

 

(On)sportieve Racisten. 

 

Wat het “extremisme” waarvan Israëlisch minister van Onderwijs zei dit te bestrijden, hebben we een voorbeeld van “sportief racisme” gevonden. de Israëlische voetbalclub, Beitar, is volgens haar vele fans, “.. het meest racistische voetbalteam in het land.” De club werd in 1936 als onderdeel van een nationale Israëlische beweging opgericht. Op een avond werd de club door Benjamin Netanyahu toegesproken:

“Ik ben vanavond hier gekomen om slechts twee woorden te zeggen: ‘Go Beitar!’ 

Netanyahu moedigde het racisme (ofwel het extremisme) van deze club juist áán in plaats van dit te bestrijden. Wat Benett Tim Sebastian vertelde dat de leiders van Israël als geheel dit zouden bestrijden, is dan ook gebaseerd op een Joodse fabel! En enkele jaren geleden had de club voor de eerste maal twee islamitische voetbalspelers uit Chechenië aangeworven. De fans waren hier beslist niet blij mee! De transfer van deze twee voetballers heeft binnen de Israëlische voetbalsport de grootste racistische campagne ooit in gang gezet, geleid door de radicale fanbasis, “La Familia.” Tijdens protesten bij het voetbalveld roept een fan de woorden, “je hebt ons twee molsims gebracht, geen voetbalspelers!” Een andere fan, Oshri geheten, deelt het volgende mee: “Natuurlijk weet iedereen dat niet elke Arabische speler een terrorist is, maar breng ze niet in mijn team.” Dit en nog meer is hier te zien: https://www.youtube.com/watch?v=GJOV_cN-JP8 (“Beitar Jerusalem fans: ‘Here we are, we ‘re the most racist football team in the country”)  Nadat tijdens een wedstrijd een van de moslimspelers een goal voor Beitar scoorde, waren er zelfs onder degenen die hem daarvoor nog beledigd hadden, hier blij mee. Een ander deel van de fans vond het doelpunt door een moslimspeler echter een belediging en sommigen verlieten dan ook uit protest de tribune. En zo kunnen we (een deel van) de fans van Beitar terecht aanmerken als “(on)sportieve racisten.” vergelijk dit nu eens met wat er op 5 april 2015 gebeurde. De club FC Utrecht, moest op die zondag spelen tegen Ajax. Tijdens de wedstrijd klonk het vanaf de tribune in koor “Hamas. Hamas, Joden aan…” Deze leus werd geroepen door fans van FC Utrecht. En dit is natuurlijk volkomen af te keuren, Men moet zoiets niet roepen! Hierna werd aangekondigd dat er actie tegen de betreffende fans ondernomen zou worden. Maar zou diezelfde media die hiervan melding maakten, ook eens aandacht kunnen schenken aan het (on)sportieve racisme bij de fans van Beitar?

 

Tweedeling in Israël: Democratie vs Extremisme. 

 

Nu is het zo, dat niet álle Israëlis er racistische of extremistische opvattingen op nahouden; een deel van de Israëlische samenleving wil bijvoorbeeld een einde zien aan de bezetting van Gaza. En dit is hen natuurlijk zeer te prijzen! Die worden tijdens demonstraties fel aangevallen door Israëlische extremisten voor hun visie. https://www.youtube.com/watch?v=cl6Wg8KvRSg (“Being An Antiwar Activist In Israel is Dangerous”)

 

Nawoord. 

 

Het is niet duidelijk hoe het vérder met Ahed Tamimi af zal lopen. Maar door haar recente optreden heeft zij wél weer de aandacht weten te richten op de Palestijnen die er zoals we weten, al zeer lang onder een zware en wrede Israëlische bezetting gepaard met alle vreselijke gevolgen vandien, te lijden hebben. Het is te hopen dat de vredelievende Israëlis hier zullen blijven zullen protesteren en dat zij tevens aandacht zullen schenken aan wat Ahed Tamimi nadat zij nu in hechtenis zit, nog meer aan ellende zou kunnen verwachten. En het is nu duidelijk dat niet de gehéle Israëlische samenleving uit “racisten” en “extremisten” bestaat. Het zijn een deel van de Israëlische leiders, kolonisten, rabbijnen, die de racisten en extremisten zijn. Mogen de vredelievende Israëlis met hun protesten voor een ommekeer zorgen in Israël waarmee de huidige problematische situatie zoals die nú is, ten goede zal veranderen! Zowel voor alle Israëlis als de Palestijnen zelf!

 

Ton Nuiten – Dinsdag 2 Januari 2018.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.