De details en namen zijn we intussen vergeten, maar we kunnen ons nog herinneren dat er in de tweede helft van de jaren ’90 Noord-Brabant een dorp of stad was, waar in die tijd 400 nieuwe woningen in aanbouw waren. De betreffende burgemeester ervan had toen besloten dat die woningen na oplevering meteen aan asielzoekers zoude worden gegeven; hij deed dit in verband met een fenomeen wat in die tijd erg bekend was: “positieve discriminatie.” Wat dus ook met zich meebracht dat Nederlanders in die stad of dorp die al zo lang op een woning hadden gewacht, dankzij het besluit van de burgervader nu nog langer konen wachten. Verder kunnen we ons niet herinneren of dit onder de lokale bevolking tot protesten heeft geleid. En om dit incident van nu weer jaren geleden af te sluiten, besluiten we dit met de woorden van presentator Hans Goedkoop van het programma “Andere Tijden“: “Dit was “Andere Tijden”; terug naar de onze.”
Statushouders.
In onze tijd zijn we nu bekend met het fenomeen “statushouders”; asielzoekers die na een woning toegewezen te hebben als “statushouders” bestempeld worden. Had de burgemeester van die stad het met betrekking tot asielzoekers en asielzoekers in de jaren ’90 over “positieve discriminatie”, nu is er een incident met de gemeente Utrecht en het asielzoekerscentrum in die stad.
Statushouders Krijgen Woning Toegewezen: Nemen Ontslag, Prefereren Liever een Uitkering & Weigeren nog te Werken.
Wat er nu in Utrecht gaande is (en waar nu zoveel om te doen is), maakt een nieuwsartikel in het Algemeen Dagblad (AD) duidelijk:
“Statushouders Utrecht nemen meteen ontslag na verkrijgen huurwoning.”
Waarna het bericht verder gaat met:
“Tientallen statushouders hebben tot verbazing van hun Utrechtse werkgevers ontslag genomen nadat ze deze zomer vanuit het asielzoekerscentrum in Utrecht zijn doorgestroomd naar een woning. Dat meldt het FD. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de gemeente laten in een schriftelijke reactie aan de krant weten hiervan op de hoogte te zijn. Ze proberen de betrokkenen over te halen hun werk toch te behouden.” Bron: ad.nl/binnenland/stadhouders-utrecht-nemen-meteen-ontslag-na-verkrijgen-huurwoning~ad58dffd/
Waarschijnlijk hebben de heren en dames asielzoekers er mogelijk vanaf het begin geen zin in gehad te werken; nu ze dan toch een huurwoning toegewezen hadden gekregen, prefereerden die dan ook een uitkering.
Geen Betaling Huur & Vaste Lasten.
In het bericht van het AD lezen we er ook dit nog:
(Het) “FD meldt dat deze actie van de gemeente ook wel ‘huisjesfeest’ werd genoemd door azc-bewoners. Bewoners ontvangen elke week zo’n 62 euro leefgeld. Huur en andere lasten hoeven ze niet te betalen. Zodra een bewoner een woning toegewezen krijgt, verandert zijn of haar drastisch. Een statushouder heeft dan recht op een uitkering en toeslagen.”
Enorm Hoge Gas- En Energieprijzen: Wel voor de Nederlanders & niet voor de Statushouders?
Zoals bekend, hebben we nu allemaal enorm hoge gas- en energieprijzen te verwachten. Nu al zijn er gezinnen die, nu ze het nieuwe voorschot van deze prijzen te zien hebben gekregen, het gewoon niet meer zullen redden. Nu vragen we ons hier het volgende over af: nu die statushouders naast een woning toegewezen te hebben gekregen, nu ook geen huur of vaste lasten hoeven te betalen, zou dit dan misschien kunnen betekenen dat ze dan ook die enorm hoge gas- en energieprijzen niet zullen hoeven te betalen? Zo ja, dan zal dit tot nog verdere frictie tussen de bevolking en die statushouders kunnen leiden; de protesten van de lokale stadsbevolking tegen de komst van een asielcentrum in hun stad van enige tijd geleden liggen immers nog vast in het geheugen.
“Briefje van Jan.”
Een van de columnisten die we hier hebben is Jan Dijkgraaf. Regelmatig publiceert hij een column onder de titel “Briefje van Jan.” Dit “briefje” was nu gewijd aan het incident met de gemeente Utrecht en die statushouders: briefjevanjan.nl/aan-boos-nederland/ En hij laat er zich boos over dat akkefietje met die gemeente en statushouders over uit. En… terecht!