Waarschuwend betoog van Caroline van der Plas over het nieuwe pensioenstelsel. Ergens in haar speech maakt Van der Plas duidelijk dat we geregeerd worden door politici die wat hun vakgebied betreft, zelf nergens verstand van hebben:
“In ons pensioenstelsel waar de hele wereld met bewondering naar kijkt, is geen sprake meer van een solidair systeem, maar van een individueel systeem. Ieder voor zich dus en niet de overheid of pensioenfondsen voor ons allen. En ook dat is een trend onder de kabinetten-Rutte. Systemen waar de hele wereld met bewondering naar kijkt, hoe we dat toch fiksen in dit kleine landje, gewoon om zeep helpen. Kijk bijvoorbeeld naar wat we hier doen met onze agrarische sector: Mensen die nog nooit een riek in handen hebben gehad, nog nooit een koe hebben gemolken, bepalen wat onze boeren moeten doen. Mensen die nog nooit pensioen hebben gehad, nog nooit hebben meegemaakt tien jaar lang geen cent erbij te hebben gekregen; mensen die niet allemaal een beetje armer worden, maar een beetje minder rijk: Die bepalen nu wat gepensioneerden in hun mik geschoven krijgen.”
En het zijn niet alleen zij, maar ook anderen; hier volgt een citaat van Ab Flipse van de video “Ons land wacht een pensioenramp”:
“Dan kom je in een heel andere orde van grootte; dan ga je over andere belangen praten; dan ga je over geopolitieke belangen praten; dan ga je praten over de aansprakelijkheid die nu bij de werkgevers ligt. en bij de pensioenfondsen ligt. Over het rampzalige pensioenstelsel, de chaotische data die er is, de enorme kosten die er zijn, de verborgen kosten die er zijn; ja, daar wil men vanaf van die aansprakelijkheid. En bij het nieuwe stelsel ligt de aansprakelijkheid niet meer bij degene, de werkgevers die feitelijk aansprakelijk zijn voor je pensioen, geen een werkgever heeft verstand van pensioen, de pensioenbestuurders hebben ook geen verstand van pensioen, niet één pensioenfondsbestuurder. Dat hebben ze neergelegd bij de vermogensbeheerders, bij de black box, enzovoort; al die aansprakelijkheden zijn ze kwijt.” Bron: youtube.com/watch?v=z517MaVeE9A (vanaf 6:27)
En wat verderop:
“…en wat je mist in de Tweede Kamer is mijn grootste irritatie, van die honderdvijftig Kamerleden die over ons geld gaan, zijn er drie die verstand hebben van pensioen; dat is Pieter Omtzigt, dat is Bart van Kent en Leon de Jong van PVV. Er zijn dus van de honderdvijftig Kamerleden die ons vertegenwoordigen, maar drie die verstand hebben van pensioen; ook Carola Schouten (minister van Pensioen en Armoede), heeft géén verstand van pensioen; ook minister Kaag heeft geen verstand van pensioen!” (vanaf 7:44)
Nu hadden de drie bewindslieden zich al eerder kritisch uitgelaten over de doorvoering van het nieuwe pensioenstelsel. Er werd echter door de rest van de Kamerleden niet naar hen geluisterd.
Brandbrief van Veertig Prominenten aan de Tweede Kamer.
Het volgende is een artikel over een brandbrief die door veertig prominenten aan de Tweede Kamer werd verzonden:
“Overgang naar nieuw stelsel risicovol, moeilijk en duur.
Eerste barsten nieuw pensioen al te zien.
Deze week hebben veertig prominenten een brandbrief aan de Tweede Kamer geschreven waarin zij aangeven dat de invoering van het nieuwe pensioenstelsel onverantwoord is. De grote uitdaging van het nieuwe pensioenstelsel is de verdeling van 1.500.000.000.000 euro pensioenvermogen over bijna tien miljoen pensioendeelnemers. Gemiddeld is dat meer dan 150.000 euro per deelnemer.
Helaas is het niet zo eenvoudig, want iemand die bijna met pensioen gaat, heeft meer vermogen nodig dan iemand die net met pensioenopbouw is begonnen. Tegelijkertijd wil men het probleem van de doorsneepremie oplossen waardoor jongeren (<45 jaar) niet langer de pensioenpremie van ouderen (>45 jaar) subsidiëren. Hierdoor moet naar schatting 60.000.000.000 euro aan vermogen herverdeeld worden. Het is een gigantische operatie die veel tijd en geld in beslag neemt – kosten die ten laste van het pensioenvermogen komen.
Hoe het ook zij: er is een hele grote pot met geld , waarmee de pensioenrechten van bijna tien miljoen mensen moeten worden nagekomen. De economische omstandigheden waaronder het vermogen belegd moet worden wijzigen niet. Dus hoe kan men beloven dat iedereen erop vooruitgaat? De enige reden die ik kan bedenken is dat de pensioenfondsen meer risico’s bij beleggen nemen in de hoop dat daardoor meer rendement wordt behaald. Daardoor zou er een hoger pensioen uitgekeerd kunnen worden
Helaas is 2022 tot op heden een beroerd beursjaar met een ongekend hoge inflatie, waardoor de beperkingen van het nieuwe stelsel direct zichtbaar worden. De eerste berekeningen wijzen uit dat het pensioen gekort zou moeten worden in plaats van verhoogd. De overgang naar een nieuw pensioenstelsel is risicovol, ingewikkeld, kostbaar en nauwelijks uit te leggen. Vooralsnog zie ik de voordelen voor de deelnemers niet. Desondanks lijkt het erop dat het kabinet het nieuwe stelsel met een handjeklap met de oppositie wil invoeren. Alsof we niet genoeg problemen hebben.” (aldus Herman Bouter (financieel planner). Bron: tweet van Ab Flipse: twitter.com/abflipse/status/1588827822716069376/photo/1 (nadruk toegevoegd)
Het bijschrift van Ab Flipse bij de tweet: “Het meest destructieve kabinet sinds #WO2 wil, samen met @pvda en @groenlinks een bedrag van 1.500.000.000.000 euro verdelen onder 10 miljoen Nederlanders en hen dwingen hun pensioengeld in riskante beleggingen te investeren. Wie stopt deze #geldmoord?”
Onverstandige Roekelozen.
Wat we hier dus eigenlijk zien zijn een stel onverstandige roekelozen die er – hoewel die ook nergens verstand van hebben – ons met alle geweld onder een nieuw pensioenstelsel willen hebben, waarbij tijdens riskante beleggingen onze pensioenen als het dan goed tegenzit, geleidelijk aan zullen verdampen. De enige drie genoemde ministers onder de 150 Kamerleden die er dan wél verstand van hebben, staan hierbij als de bekende “stuurlui aan de wal” die dan buiten spel worden gezet. En hier is dan een zeer waarschijnlijk toekomstscenario:
“De koersen van aandelen en eenheden, en inkomsten daaruit, kunnen dalen of stijgen en de mogelijkheid bestaat, dat u het volledige, door u ingelegde, bedrag niet terugkrijgt. Rendementen behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.” Bron: https://www.franklintempleton.nl/juridische-informatie